Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinin ortak sınırında kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı direnen yurttaşların, kazanımlarını kutlamak amacıyla düzenlediği Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali bugün (28 Eylül) başladı. Festivalde Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Şu anda bütün desteğimizi o hukuki mücadelenin kazanılması için veriyoruz” dedi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin mahallelerinin ortak sınır olan Tekağaç mevkisinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı mücadele eden yurttaşlar, projeye verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna dava açarak iptal ettirmişti. Menteşe Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar ise aynı şekilde verilen mücadelenin sonucunda iptal edilmişti.
Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi tarafından elde edilen kazanımların kutlanması amacıyla Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali organize edildi.
Festival bugün saat 11.00’de Deştin Köyü girişinden festival alanına yürüyüşle başladı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, festivalde Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.
Aras, sözlerinin başında şu ifadelere yer verdi:
“Bu mücadele çok uzun süredir devam eden bir mücadele, bölgede yaşam mücadelesi veriyor köylülerimiz, çevreciler, aktivistler, doğa severler. Bu mücadele dediğim gibi çok uzun soluklu mücadele, kazanılmış diyemeyiz.”
Şu anda hukuki süreçlerin devam ettiğini belirten Aras, “Her şey her yerde olmaz. Hem sanayi yapayım, hem madencilik yapayım, hem turizmi yapayım, hem tarım yapayım orada hem üretim olsun, orada gıda üretimi olsun bunların hepsi bir arada olmaz” dedi.
“SANAYİ BÖLGELERE AYRILIR, TARIMSAL ÜRETİM KORUNUR”
Aras, sanayinin bölgelere ayrılarak büyük bir alan yönetim planı yapılması gerektiğini ifade etti.
Sanayinin bölgelere ayrılmasıyla tarımsal üretimin korunacağını belirten Aras, “Tarımsal topraklarımız korunur, zeytinimiz, ağacımız, ormanımız korunur. Ona herkes tamam der, herkes bunu kabul eder ama sen tarımsal toprakların ortasına getirip termik santral yaparsan veya çimento fabrikası veya sanayi tesisi yaparsan veya bunun için izin verirsen biz itiraz ederiz” ifadelerini kullandı.
Aras, köylülerin geçim kaynağı ve insanların yaşam kaynağı olan gıdanın büyük risk altında olduğunu belirtti. Gıda krizinin kapımıza dayandığını ifade etti.
Başka ülkelerden ithal edilen buğday, mısır, ekmek gibi ürünlere atıfta bulunan Aras, “Biz burada bu köylülerin üretimini korumak zorundayız. Köylüleri toprağından kopartacak bu türlü uygulamalara kesinlikle karşıyız. Bunlar yapılacaksa da gerçekten Anadolu toprakları çok büyük bir coğrafya. Herhangi bir yerde etraf çevre etkisi bu kadar yoğun olmayan bir yerde yapılabilir” sözlerini kullandı.
Ayrıca Aras, şu sözleri söyledi:
“Ama sen ormanın ortasına koyarsan, tarımsal topraklara koyarsan; zeytinin, cevizin, doğanın en güzel bölgesine; fasulyenin yetiştiği, güzelim domatesin, armuttun, biberin yetiştiği bu topraklara bunu koyarsan üç gün sonra bunun çevresel etkilerini hissetmeye başlarsın.”
Yapılması planlanan proje ile tarımsal sulamanın tehdit ettiğini, oluşacak tozlarla havanın kirleneceğini ve fosil yakıt yakılacağını söyleyen Aras, “Şu anda dünyada konuşulan dünyada kontrol altına alınmaya çalışılan tahribatın tam tersi kararlar alınıyor. Buna itiraz ediyoruz” dedi.
“SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ”
İmar planlarının iptali için açılan davaları takip ettiklerini söyleyen Aras, “Şimdi imar planlarının iptali için açılan davalar var, bu davaları takip ediyoruz şu anda. Ben de zaten Deştinlilere, daha önce olmadığı şekilde, geldiklerinde dedim ki sizin bu sürecinizi Çevre Komisyonu’muz, Hukuk Komisyonu’muz ve İmar Komisyonu’muza sevk edeceğim. Orada tartışılsın konu, ondan sonra oradan bir karar çıksın” ifadelerini kullandı.
Konunun Ahmet Aras veya başka bir belediye başkanının tek başına karar verebileceği bir şey olmadığını belirten Aras, “Bütün toplumun burada ortaklaşması gerekmekte. Hukukçuların araştırması, çevrecilerin veya imar mevzuatının incelenmesi gerekmekte” sözlerini kullandı.
Mahkemelerin devam ettiğini ve süreci takip ettiklerini söyleyen Aras, son olarak “Mahkemeden çıkan sonuç bizim için tabii ki çok önemli. O yüzden oraya şu anda bütün desteğimizi, o hukuki mücadelenin kazanması için veriyoruz” ifadelerine yer verdi.