Faralya’da yaşayan yurttaş Burcu Cunneen, Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nde Kırtur’un yaptığı ağaç kesimlerine tepki göstererek, “Haluk Levent ve AHBAP çok sağ olsun. Yangın döneminde bize iki tane daha tanker gönderdi. Ne yapacağız biz şimdi bu tankerleri ağacımız kalmadı” dedi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2022 tarihinde 20 yıllığına Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti.
Deniz kenarındaki ormanlık alanda kurulması planlanan tesis için birçok ağaç kesilirken, bölgede taş duvar örüldü ve zemine beton döküldü.
Konuyla ilgili Faralya’da yaşayan yurttaş Burcu Cunneen, 13 Haziran 2023 tarihinde Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı.
Cunneen, geçtiğimiz yıllarda yaşanan orman yangınlarında bölge halkının aldığı önlemlere dikkat çekerek, “Yangın döneminde biz niye nöbet tuttuk?” diye sordu.
Yangın döneminde Haluk Levent ve AHBAP Derneği’nin iki tane su tankeri bağışladığını hatırlatan Cunneen, “Haluk Levent ve AHBAP çok sağolsun. Hemen koşup bize iki tane daha tanker gönderdi. Ne yapacağız biz şimdi bu tankerleri ağacımız kalmadı, ormanımız kalmadı” ifadeleriyle Sümbeki’de yaşanan ağaç kesimine tepki gösterdi.
Cunneen, orman yangınların genç, yaşlı tüm yurttaşların Faralya’da seferber olduğuna dikkat çekerek, “Bir tane ağacın bile zarar görmemesi için gece gündüz nöbet tuttuk. Müthiş bir organizasyon sergiledik Faralya olarak” dedi.
“BİZ NİYE NÖBET TUTTUK?”
Faralya’nın 15 kilometrelik uzun bir köy olduğunu belirten Cunneen, “Bütün köy bu kadar seferber olmuşken, bir tek ağacın bile yanmaması için kül olmaması için canla başla mücadele etmişken, şu an Faralya koylarının ağaçlarının kesilerek katledilmesini. Gerçekten çok üzülüyorum ve sormak istiyorum söyler misiniz? Yani bu sorunun muhatabı her kimse. Biz niye nöbet tuttuk? Sabahlara kadar uyumadık, niye nöbet tuttuk?” ifadelerini kullandı.
“TEK TÜK BİRKAÇ TANE AĞAÇ KALMIŞ”
Yangın döneminde uyumadan yollarda nöbet tuttuklarını ifade eden Cunneen, “Şimdi merak ediyorum neden kesiliyor bu ağaçlar. Kiralanan bir yer, düşünün ben şimdi kiraya verdim evi; kolonlarını mı kesecekler, çatısını mı sökecekler? Kiracı, kiracı olarak kalmalı diye düşünüyorum. Kalkıp da kiralanan yeri bu denli katletmemeli. Geçen gün gezdim yolu bulamadım. Normalde tek bir yol vardı, her zaman girdiğimiz denize. Ağaç yok, ortada ağaç yok, tek tük birkaç tane ağaç kalmış” diye konuştu.
“NİYE BİZE TANKER GÖNDERDİNİZ HALUK BEY?”
Bölgeye itfaiye aracının gelmesinin zor olduğunu düşündükleri için köy olarak kendi itfaiye örgütlenmelerini kurduklarını anlatan Cunneen, “Yani bu yangın zamanında Haluk Levent sağolsun köyümüze iki tane yangın tankeri bağışladı. Ahbap Derneği’nden. Yani biz niye şimdi o yangın tankerlerini itfaiye aracına çevirdik. Niye bize tanker gönderdiniz Haluk Bey? Ben gerçekten bu soruların cevabını bekliyorum. Biz dedik ki; ilk müdahale önemlidir. Köyümüzü üç mıntıkaya böldük. Bu mıntıkaların her birine yangın odaları hazırladık. Malzemelerini hazırladık. Noktalar, lokasyonlar belirledik ve dedik ki araziye ilk müdahale önemli yangında. Dolayısıyla traktörün arkasına takılan su tankerlerine su pompası aldık. Ondan sonra yangın hortumu aldık. İlk müdahaleyi köylü hemen yapabilmeli dedik” ifadelerini kullandı.
“NE YAPACAĞIZ BİZ ŞİMDİ BU TANKERLERİ”
AHBAP Derneği’nin köy iki tane su tankeri bağışladığını söyleyen Cunneen, “Haluk Levent ve AHBAP çok sağ olsun. Hemen koşup bize iki tane daha tanker gönderdi. Ne yapacağız biz şimdi bu tankerleri ağacımız kalmadı, ormanımız kalmadı” dedi.
Sümbeki’deki ağaç kesimine derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunan Cunneen, son olarak şunları söyledi: “Sökülen ağaçların yerine dikilmesini istiyorum. Yenileri yapılsın, orman korunsun. Yani bana orman lazım. Ve yanıt istiyorum: Biz niye yangınlarda nöbet tuttuk? Yani yanmadı ama kesilerek katledildi, farkı nerede?”