Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi Muhtarı ve Akbelen Ormanı savunucusu Nejla Işık’a afiş astığı iddia edilerek verilen para cezasına itiraz davasının duruşması görüldü. Duruşma sonrasında Işık Gündem Fethiye’ye konuşan Işık, afiş asmaktan korkmadığını fakat yapmadığı bir eylen için cezalandırılmak istendiğini belirtti ve para cezalarıyla mücadele eden köylülere gözdağı verilmeye çalışıldığını söyledi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda afiş astığı iddiasıyla İkizköy Mahallesi Muhtarı Nejla Işık’a verilen 40 bin TL para cezasının iptal edilmesi için açılan davanın duruşması bugün Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görüldü.
Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için kesilmesinin ardından, kesime karşı beş yıldır mücadele eden yurttaşlar tarım arazilerini ve köylerini korumak için mücadelelerini sürdürmüş, Akbelen Ormanı’nı korumak için başlatılan nöbet alanının yok edilmesinin ardından ise nöbet Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından kiralanan arazideki yeni nöbet alanında devam etmişti.
Bu süreçte, KARDOK başkanlığı yapan, beş yıldır kömür madenine karşı mücadele eden ve son olarak 31 Mart yerel seçimlerinde İkizköy Mahallesi Muhtarı seçilen Işık’a, özel mülkiyet alanı olan yeni nöbet alanında afiş astığı iddiasıyla para cezası kesilmişti.
Nejla Işık, duruşmanın ardından yaşadıklarını Gündem Fethiye’ye anlattı.
Işık, kömür madeninin yedi, sekiz köyü yuttuğunu ve verdikleri mücadelenin başka köyleri de yutmaması için olduğunu söyledi. Doğdukları topraklarda ölmek istediklerini fakat bunun için verdikleri mücadelenin en önündeki köylülere para cezaları kesildiğini dile getirdi.
“ADİL YARGILANDIĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM”
Nejla Işık afiş astığı iddiası ile kesilen para cezası tutanağının kendisine iletilmediğine vurgu yaparak, “Jandarma sanki tebliğ etmiş gibi benim için ‘imzadan imtina’ ifadesinde bulunmuş. Bunları kabul etmiyoruz” dedi.
Para cezasından, karar vergi dairesinin sistemine düştüğünde haberdar olduklarını söyleyen Işık, böylece cezaya itiraz süresinin de dolduğunu ve itirazın önünün kapatıldığını ifade etti. Işık, “Zaten her şeyimiz elimizden alınmış bir şekilde, adil yargılandığımı da düşünmüyorum ben burada” ifadelerini kullandı.
“ÜZERİMİZE YAPIŞTIRILAN BİR TERÖRİST DAMGASI VAR”
Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadelenin marjinalleştirildiğin söyleyen Işık, “Üzerimize yapıştırılan bir marjinal damgası var. Üzerimize yapıştırılan bir terörist damgası var. Bundan dolayı mı Akbelen mücadelesi deyince insanlar bir tabur askeri, bir tabur güvenliği yığıyor? Bizim burada derdimiz kavga gürültü değil. Biz burada gerçekten çok fazla haksızlığa maruz kaldık” dedi.
24 Temmuz 2024’te başlayan ve altı gün boyunca Akbelen Ormanı’nın kesilmesi sürecini hatırlatan Işık, jandarma ekiplerinin eski nöbet alanında kurdukları asayiş noktasının gözetimi altında dinamitlerin patlatıldığını hatırlattı ve bu koşullarda “ölümden beter” yaşadıklarını söyledi.
“ASSAK ASTIK DERİZ”
Bölge halkının köyünü terk etmesi için her şeyin yapıldığını, son olarak para cezalarıyla kendilerinin yıldırılmaya çalıştığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Köyümüzü terk etmemek için mücadeleye devam edeceğiz. Bu para cezasının iptalini istedik zaten haklı olduğumuzda biliniyor, görülüyor. Benden ayrı dört kişiye daha kesildi aynı ceza ve pankartın p’sini bilmez bu insanlar gerçekten de assak astık deriz. Orada beş senedir biz neleri göze almışız pankarttan mı korkacağız?”
Akbelen Ormanı ve yaşan alanlarını korumak için beş yıldır verdikleri mücadele ile Akbelen mücadelesini geldikleri noktaya taşımış olmaktan onur duyduğunu belirten Işık, köylülerin de kendisine güvendiği için muhtar seçildiğini söyledi.
“Ben her şeyi göze aldım” diyen Işık, köylünün kılına zarar gelmemesi için kedisini öne atacağını dile getirdi.
Mahkemede yalnızca Nejla Işık olarak değil, köylünün seçilmiş muhtarı olarak bulunduğunu ve köylüleri temsil ettiğini söyleyen Işık, bu cezanın sadece kendisine değil tüm köye kesildiğini söyledi. Bu cezanın aynı zamanda mücadele eden köylülere gözdağı anlamı taşıdığını dile getirerek, “Dediğim gibi ben bu mücadeleyi, bu savaşı gittiği yere kadar götüreceğim. Köyüm için elimden gelen ne varsa hep fazlasını yapacağım, yapmaya da devam edeceğim” dedi.
NEJLA IŞIK AFİŞ ASTIĞI İDDİASIYLA NASIL KARŞILAŞTI?
Akbelen Ormanı’nın Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin (YK Enerji) termik santrallerine kaynak olacak kömürün çıkarılması için kesilmesine karşı, yurttaşların beş yıllık mücadelesine rağmen Akbelen Ormanı 24 Temmuz 2023 tarihinde jandarma ekiplerinin koruması altında kesilmişti.
Bölge orman vasfını korumasına rağmen 15 Kasım 2023’ten itibaren alanın açık kömür madeni işletmesine dönüştürülmesi için dinamitler patlatılmaya başlanmıştı fakat yurttaşlar başlattıkları nöbeti sürdürmüş ve yaşam alanlarını koruma mücadelesine devam etmişti.
Bu süreçte yurttaşlar 25 Ocak 2024 tarihinde toplu şekilde jandarma tarafından ifade vermeye çağrılmış ve Akbelen Ormanı nöbetinin simgelerinden biri haline gelen ve 31 Mayıs yerel seçimlerinde de İkizköy Mahlles Muhtarı seçilen Nejla Işık’a 40 bin TL para cezası kesildiğini öğrenmişlerdi. Cezanın gerekçesi ise afiş asma olarak tutanaklarda yer almıştı.
Ayrıca Işık’ın; “Zeytincilik Kanunu’nu uygulayın” diyerek, Milas İlçe Tarım Müdürlüğü önünde yaptığı konuşma sebebiyle ifadeye çağrıldığı aktarılmıştı.
İfadeye çağrılma sebeplerini açıklayan Işık, diğer köylülerin ifadeye çağrılma gerekçelerini şu şeklide anlatmıştı:
“Beni ve Hasan amcamızı İlçe Tarım Bakanlığı önünde vermiş olduğumuz dilekçelerden ve yapmış olduğumuz ‘Zeytin Kanunu uygulayın’, ‘oradaki zeytinliklere bakın, kontrol edin’ dediğimiz için terörle mücadeleden arandık. Fakat orada dosyamız yok, ‘Jandarmaya gönderildi’ dedi. Burada bir dosya çıkmadı, biz veremedik. Annemin sinir krizi geçirdiği 9 Aralık’ta ‘Neden askerler bizim karşımıza geliyor? Biz burada toprağımızı koruyoruz. Toprağımızı korumak suç mu?’ dediği için ifadeye çağrıldı. Halit abi dinamit patlatmalarından dolayı çekmiş olduğu bir videodan dolayı ifadeye çağırıldı. Haydar amcamız kendi tapulu arazisine şirket işçileri girdiği için ‘Benim tarlamı çiğneyemezsiniz’ dediği için jandarmalar tarafından müdahale edildiği için çağrıldı.”,
İkizköylülerin gönüllü avukatları düzenlenen tutanağın ve kararın, Tebliğat Kanunu’na aykırı olarak Nejla Işık’a hiç bildirilmediği ve tutanakta tahrifat yapıldığı gerekçesiyle kesilen para cezasına karşı hukuki süreç başlatmıştı.
Avukatlar, iddialarını şöyle gerekçelendirmişti: “Nejla Işık, Milas Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen cezadan Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından 21 Kasım 2023 tarihli ödeme emrinin tebliği ile haberdar olmuştu. Tebliğ zarfının üzerinde 21 Kasım 2023 tarihinde tebliğe çıkmış fakat 19 Aralık 2023 tarihinde ikinci defa yapılan tebligat ile Nejla Işık’ın ikamet adresine ulaşmıştır. Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen tutanak ve karar, Tebliğat Kanunu’na aykırılığın ötesinde Nejla Işık’ın adresine hiç gidilmeden, hiç yüz yüze gelip beyanını almadan jandarma personellerinin ‘resen’ ekledikleri ‘imzadan imtina’ şerhini içermektedir.”
Avukatlar yapılan işlemin resmi evrakta tahrifat suçu olduğunu, Işık hakkında düzenlenen tutanağın ibraz edilmemesi ile gerçek dışı afiş asma iddiasına itiraz edilmesine engell olunmaya çalışıldığını söylemişti.
Diğer yandan, tutanak ve karardaki parsel numaralarının da birbirini tutmadığı ortaya çıkmıştı.
Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen idari para cezası kararında “02 Ekim 2023 günü saat 12:00 sıralarında İkizköy Mahallesi Akbelen mevkiinde Nejla Işık isimli şahsın İkizköy Mahallesi Akbelen Mevkii 422 Numaralı parsele eylem amaçlı afiş astığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer alırken, karar üzerine düzenlenen paça cezası tutanağında mevki olarak “İkizköy Mahallesi Akbelen Mevkii 442 Numaralı parsel” yazılmıştı.
Ayrıca Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen idari para cezası kararının Nejla Işık’a tebliğ tarihi olarak 06 Ekim 2023 yazılırken, idari para cezası karar tutanağından farklı şeklide tebliğ tarihi el yazısı ile 04 Ekim 2023 olarak yazılmıştı.
İkizköylülerin avukatları yaptıkları itirazda, Işık’ın 02 Ekim 2023 tarihinde İkizköy Mahallesi Akbelen mevkisi 442 numaralı parselde bulunduğunu, 442 numaralı parselin Kardok Derneği tarafından kiralanan özel mülk olduğunu belirtilmişti.
Asıldığı söylenen afişin Nejla Işık tarafından değil, KARDOK Derneği’nin yönetiminden izin alınıp alanda bulunan yurttaşlar tarafından asıldığı vurgulanmıştı.