Muğla’nın Fethiye ilçesinde bugün (20 Nisan) Adsız Alkolikler (AA) Fethiye Vaatler Grubu, ilk toplantılarını gerçekleştirdi. AA üyelerinden iki kişi, toplantılar ve kendi süreçleri hakkında Gündem Fethiye’ye konuştu. Bir üye, “Temel gayemiz, ayık kalmak ve bu mesajı, alkol sorunu olan insanlara ulaştırmak” dedi.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde bugün (20 Nisan) saat 13.00’te, Adsız Alkolikler (Alcoholic Anonymuous – AA) Fethiye Vaatler Grubu ilk toplantılarını gerçekleştirdi.
AA’ya göre, tüm üyeleri alkolik olarak damgalamalarından korumak ve özel bir önem taşıyan güvenlik duygusunu sağlamak amacıyla üyeler adsız şekilde konuşuyor.
“Alkol sorunsa çare var” sloganıyla gerçekleştirilen toplantıda, Gündem Fethiye’ye konuşan AA üyelerinden biri; AA’nın, alkol sorunu olan insanların bir araya geldiği, arkadaşlık ve kardeşlik kuruluşu olduğunu belirtti.

Dünyada, 200 tane ülkede AA’nın toplantılarının gerçekleştiğini vurgulayan üye, Türkiye’nin çeşit illerinde de toplantı yapıldığına dikkat çekti.
Önceki yıllarda Fethiye’de de toplantıların yapıldığını fakat sonradan kapandığını belirten üye, Fethiye’de alkol sorunu olan yurttaşlara ulaşmak için tekrardan faaliyete geçtiklerini dile getirdi.
Toplantılar için herhangi bir ücret alınmadığını vurgulayan üye, “Herhangi bir dil, din, siyaset, ırk, cinsiyet, zengin, fakir ayrımı olmadan insanların alkolle olan sorunlarına ve çözümlerine ilişkin bir hizmet veriyoruz” dedi.
Kendi alkolizm sürecini anlatan üye, 22 yıl önce alkol sorunundan dolayı Bakırköy’deki Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nde (AMATEM) tedavi gördüğünü dile getirdi.
Tedavisinin ardından AA ile tanıştığını belirten üye, şu ifadeleri kullandı:
“AA’nın sadece alkolü bırakma değil, alkolsüz hayatımızı nasıl sürdürebileceğimizi gösteren bir yol olduğunu olduğunu gördüm. Buradaki toplantılara düzenli olarak toplantılara katıldım. Bir süre sonra alkolle ilgili ciddi anlamda isteğim ortadan kalkmış oldu.”

“DAMDAN DÜŞENİ, DAMDAN DÜŞEN ANLAR”
Bugün hayatın içinde alkolsüz bir şekilde tekrar yaşayabildiğini ve alkolle ilgili hiçbir mücadele etmediğini vurgulayan üye, “Temel gayemiz, ayık kalmak ve bu mesajı, alkol sorunu olan insanlara ulaştırmak” dedi.
Toplantılarda, alkolle ilgili geçmişteki deneyimlerini ve alkolden sonra nasıl alkolsüz bir yaşam sürdüklerini paylaştıklarını söyleyen üye, şu ifadeleri kullandı:
“Damdan düşeni, damdan düşen anlar. Bizden önce alkolü bırakan insanların deneyimlerine bakıyoruz. Burada sadece alkolü bırakma değil, alkolle beraber bizde oluşan karakter kusurları, defektlerimizle alakalı 12 basamaklı bir program takip ediliyor.”
AA’nın 12 basamak programı şu şekilde:
- Alkole karşı güçsüz olduğumuzu ve hayatımızın yönetilemez hale geldiğini kabul ettik.
- Sadece bizden üstün bir gücün, akıl sağlığımızı geri getirebileceğine inandık.
- İrademizi ve hayatımızı algıladığımız anlamdaki Tanrıya teslim etmeye karar verdik.
- Geçmişimizin ahlaki bir dökümünü araştırıcı ve korkusuz bir bakışla yaptık.
- Kusurlarımızı açık bir biçimde Tanrıya, kendimize ve bir başkasına itiraf ettik.
- Tanrının bu kişilik bozukluklarını düzeltmesi için tüm benliğimizle hazırlandık.
- Tanrıdan eksikliklerimizi gidermesini alçakgönüllülükle diledik.
- Zarar verdiğimiz insanların listesini çıkardık ve hatalarımızı telafi etmeye istekli hale geldik.
- Daha önce zararımız dokunan kişilerden, onları veya başkalarını rahatsız etmeyeceğimizden emin olduğumuz zaman doğrudan özür diledik ve hatalarımızı mümkün olduğu kadar telafi ettik.
- Kişisel dökümümüzü yapmaya devam ettik, hatalı olduğumuz zamanalar bunu derhal itiraf ettik.
- Dua ve meditasyon yoluyla, algıladığımız anlamdaki Tanrı ile bilinçli bağlantımızı geliştirmeye devam ettik. Onun bizlere uygun gördüğü şeyleri anlamak ve bunları yerine getirebilmek ve gerekli gücü vermesi amacı ile dua ettik.
- Bu basamakların sonucu olarak, ruhsal bir uyanışla bu mesajı alkoliklere taşımaya ve bu ilkeleri bütün işlerimizde uygulamaya çalıştık.
AA hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Kendilerine ve geçmişte başka insanlara vermiş oldukları zararlar olduğunu dile getiren üye, “Burada tekrardan yeni bir değişim geçirerek bizi alkole götürecek olan sorunlardan kurtulabilmemiz için çalışıyoruz” dedi.
“ŞİMDİ NEREYE GİDERSEM GİDEYİM İÇKİ TEKLİF EDİLDİĞİ ZAMAN, ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM BEN ALKOLİĞİM DİYORUM”
AA’nın, kişilerin kendi ayıklıklarının devamı ve diğer insanların aylıklarına kavuşmaları için kurulmuş; deneyimlerin, güçlerin ve umutların paylaşıldığı bir kardeşlik kuruluşu olduğunu söyleyen AA üyelerinden Ethem, şu ifadeleri kullandı:
“Burada deneyim dediğimiz, eski ayıklardan aldığımız ve hep beraber oluşturduğumuz bir güç. Umut da buradaki amacımız olan, geleceğimizi ayık yaşam üstüne kuracak olduğumuz hayatımızı organize etmek.”
Ethem, 1996 yılında AA’yı tanıdığını ve o yıldan beri ayık olduğunu belirterek “Alkolizm tedavisi olmayan bir hastalık” dedi.
Kendi sürecini anlatan Ethem, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nda 21 gün yattığını söyledi.
Aslen Tekirdağlı olduğunu vurgulayan Ethem, 21 gün sonra doktorunun kendisine “Taburcu olduğunda memleketine, kurtlar sofrasına gidiyorsun” dediğini ve İstanbul’daki AA toplantılarına yönlendirdiğini belirtti.
İstanbul’daki toplantılara gittiğinde katıldığı grupta çok değişik karşılandığını ifade eden Ethem, “Bütün hayatımın orada başladığını hissettim” dedi.
AA’nın 12 basamağına dikkat çeken Ethem, birinci basamağın hastalığı kabul etmek olduğunu söyledi.
Ethem, “Ben şimdi nereye gidersem gideyim içki teklif edildiği zaman, çok teşekkür ediyorum ben alkoliğim diyorum. Yani hastalığımı çok rahatlıkla söyleyebiliyorum” dedi.

“ALKOLİZM MESLEK SEÇMEZ. HERKES ALKOLİK OLABİLİR”
Hastalığı kabul etmenin çok önemli olduğunun altını çizen Ethem, “Şu anda aileleri ızdırap çeken, kendileri çektikleri ızdırabın farkında olmayan alkol bağımlıları, bu girdabın içindeler. Hastalıklarını bilmedikleri için içiyorlar” ifadeleri kullandı.
Geçmişte alkol içtiği dönemlerde eşinin ve kızının kendisine çok kızdığını aktaran Ethem, şunları söyledi:
“O zamanlar evle alakası olmayan, kızının kaçıncı sınıfa gittiğini bile bilmeyen bir baba vardı ortada. Para kazanıyorsunuz, her istedikleri yapılabiliyor fakat maneviyat sıfırdı. Onun için benim hastalığımı kabullenmem, hayatımın dönüm noktasıydı.”
Hastanede tedavi gördüğü dönemde eve giderken beyninde, üç beş gün sonra nasıl alkol içeceğinin yollarını aradığını söyleyen Ethem, şu ifadeleri kullandı:
“Şükürler olsun ki AA’ya gittim. Herkes konuşmaya başlarken adım Ahmet alkoliğim, adım Mehmet alkoliğim ibarelerini; her meslek grubundan insanlar, alkolik olduklarını söylüyorlar. Alkolizm meslek seçmez. Herkes alkolik olabilir.”
Ethem, ilk 20 gün alkolik olduğunu söyleyemediğini belirterek “20 gün sonra ben de adım ethem alkoliğim diyebildim ve ondan sonra hayatımda acayip değişiklikler oldu” dedi.
“İÇTİĞİM DÖNEMLERDE, NORMAL BİR İNSAN DEĞİLDİM”
Fethiye’de 25 sene önce kurulan grubun toplantılarına da geldiğini söyleyen Ethem, yeni açılan grup hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Fethiye’de aynı benim eskiden olduğum şekilde olan aileler var. Eskiden benim şekilde olduğum arkadaşlarım, abilerim, kardeşlerim, dostlarım var. Onlar da inşallah AA’nın kurulduğunu buradan sizin aracılığınızla duyarlar ve buraya gelirler.”
Toplantılara gelmek için nüfus kağıdı ve isim söylememenin problem olmadığını dile getiren Ethem, “Yeter ki alkolden probleminiz olsun. Bir de istekliliğiniz olsun” dedi.
Alkol içtiği dönemde, evli olduğumun farkında olmadığını belirten Ethem, “İçtiğim dönemlerde normal bir insan değildim. Zaten alkolizmin verdiği en büyük yara, normal insan gibi davranamamaktır” dedi.
“BURADA EMİN OLUN MUTLULUK VAR, HUZUR VAR”
Ethem, yaklaşık 30-35 sene akıl sağlığının olmadığı bir hayat yaşadığını belirterek “Şimdi akıl sağlığım yerinde olarak yaşıyorum. İkisinin arasındaki farkı çok iyi bilebiliyorum” ifadelerini kullandı.
Alkolle ilgili problemleri olduğunu hisseden kişileri, Özer Olgun Belediye Kültür Merkezi’ndeki toplantılara beklediklerini vurgulayan Ethem, “Burada emin olun mutluluk var, huzur var, hiçbir sorumluluğunuz yok” dedi.
Ethem, sadece toplantılarda içilen çaylar ve tüketilen yiyecekler için kendi aralarında bir sepette istenilen kadar bağış topladıklarını ifade etti.
Toplantılar, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde her hafta Pazartesi ve Cuma günleri 18.00-19.00 saatleri arasında düzenlenecek.
Grup hakkında bilgi almak veya destek talebinde bulunmak isteyen yurttaşların, +90 505 429 41 48 numaralı yardım hattını arayabileceği ifade edildi.