Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay hazırladığı kadın cinayetleri verisine göre 2022 Temmuz ayında 33 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 15 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP), her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri ve doğrudan kendilerine gelen başvuruları derleyerek ortaya koyduğu raporun, 2022 Ağustos ayı verileri yayınlandı.
Rapora göre 2022 yılının temmuz ayında 33 kadın cinayeti işlendi, 15 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 33 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.
Raporda 17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin ise kadın yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu vurgulandı. “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dendi.
“GÜLŞEN ÜZERİNDEN TÜM TOPLUMA VERİLMEYE ÇALIŞILAN GÖZDAĞINI KABUL ETMİYORUZ”
Raporda sanatçı Gülşen’in 4 ay önceki konserinde söylediği sözler nedeniyle tutuklanmasına değinildi ve şunlar söylendi: “Daha önceki aylarda Aynur Doğan, Melek Mosso, Ece Seçkin gibi birçok sanatçının konserlerinin çeşitli bahanelerle iptal edildiğine şahit olmuştuk. İktidar, toplumu farklı kollardan baskı altına alma çalışmalarına festival iptalleri ile devam ediyor. Hayatın her alanını daraltmaya çalışanlar bilmelidir ki asla özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.
Özgürlüklerinden vazgeçmeyen Gülşen’in de kıyafetleri, savunduğu düşünceler ve söyledikleri sebebiyle son zamanlarda sıklıkla hedef gösterildiğini biliyoruz. Bu ay tutuklanan ve ardından ev hapsi şartı ile tutukluluğu sonlandırılan Gülşen üzerinden tüm topluma verilmeye çalışılan gözdağını kabul etmiyoruz. Gülşen’e yapılan tüm bu saldırıların ve hedef göstermelerin eşit ve özgürce yaşamaktan vazgeçmediği için olduğunun farkındayız.
Gülşen’i 4 ay önce söylediği sözler nedeniyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını değerlendirerek tutuklayanlar; sıra şiddet gösteren, ölümle tehdit eden, istismardan yargılanan erkeklere geldiğinde ne adalet mekanizmalarını bu kadar hızlı işletiyor ne de gereken tedbirleri alıyor. Yasalar etkin uygulansaydı Beyza, Ezgi ve daha birçok kadın hala hayatta olabilirdi.”
Rapordaki bazı başlıklar şu şekilde:
Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?
Ağustos ayında öldürülen 33 kadının 15’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 4’ü babası, 1’i oğlu, 1’i internetten tanıştığı ve 3’ü tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %45’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.
Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü
Kadınların 20’si evinde, 4’ü iş yerinde, 1’i arabada, 2’si arazide, 2’si ıssız bir yerde, 1’i sokakta, 1’i su kenarında ve 1’i otobüs terminalinde öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların %61’i evlerinde öldürüldü.
Kadınlar en çok ateşli silahlar ile öldürüldü
Bu ay öldürülen kadınların 21’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 1’i darp edilerek, 1’i boğularak ve 1’i yüksekten itilerek öldürüldü, 1 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların %64’ü ateşli silahla öldürüldü.
Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor
Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 10 milyon 35 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) 21 milyon 390 bin. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Bu ay ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 4’ünün bir işyerinde çalıştığı bilinmektedir. 29 kadının çalışma durumu ise bilinememektedir.
Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.