Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalık listesinden çıkardığı gününü yıl dönümü olarak kutlanan 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günü’nde 17 Mayıs Derneği nefretin, fobinin ve ayrımcılığın olmadığı; barışın, eşitliğin ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünyayı herkes için istedğini ifade etti. Türkiye ise LGBTİ+ haklarını korumada Avrupa’da sondan ikinci ülke.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından eşcinselliğin hastalık listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs 1990 tarihinden itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günü olarak kutlanıyor.
17 MAYIS DERNEĞİ: “BARIŞIN, EŞİTLİĞİN VE ÖZGÜRLÜĞÜN HAKİM OLDUĞU BİR DÜNYAYI HEPİMİZ İÇİN İSTİYORUZ”
İsmini bu günden alan 17 Mayıs Derneği konu ile ilgili bir basın açıklaması yaparak herkes için nefretin fobinin ve ayrımcılığın olmadığı; barışın, eşitliğin ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünyayı istediklerini ifade etti.
Yapılan açıklamada LGBTİ+’ların varoluşuna dönük nefretin ve ayrımcılığın gerekçesi haline getirilen “hastalık” söylemine karşı LGBTİ+’ların dünyanın her yerinde varoluşlarını kutlamaya devam ettiği ve patriyarkanın ayrımcı politikalarına karşı yaşamın her alanında var olmakta ısrar ettiği ifade edildi.
17 Mayıs’ın LGBTİ+’ların varoluşlarının hedef gösterilmeye çalışıldığı bir atmosferde kutlandığı dile getirilen açıklamada bu nefretin karşısında duran herkes LGBTİ+’larla yan yana olmaya davet edildi.
Açıklamanın tamamı şu şeklide:
“Bugün derneğimizin de adını aldığı 17 Mayıs. Bundan tam 32 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü tarihsel bir hatadan dönerek eşcinselliği ‘hastalıklar listesinden’ çıkardı.
LGBTİ+’ların varoluş mücadelesinde ısrarın simgesi olan 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün hepimize kutlu olsun. Varoluşumuza dönük nefretin ve ayrımcılığın gerekçesi haline getirilen ‘hastalık’ söyleminin terk edildiği 1990’dan bu güne LGBTİ+’lar dünyanın her yerinde varoluşlarını kutlamaya devam ediyor. LGBTİ+’lar patriyarkanın ayrımcı politikalarına karşı yaşamın her alanında var olmakta ısrar ediyor.
Bu yıl 17 Mayıs’ı varoluşumuzun hedef gösterilmeye devam ettiği bir atmosferde kutluyoruz. LGBTİ+’lara dönük tüm nefret kampanyalarına inat varoluşumuzda ısrar ediyor ve 17 Mayıs’ı kutluyoruz. LGBTİ+’lara dönük nefretin karşısında herkesi LGBTİ+’larla yan yana olmaya davet ediyoruz.
Nefretin, fobinin ve ayrımcılığın olmadığı; barışın, eşitliğin ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünyayı hepimiz için istiyoruz. LGBTİ+’ların özgürlüğü LGBTİ+ olmayanları da özgürleştirecek, biliyoruz.
17 Mayıs kutlu olsun!”
LGBTİ+ HAKLARINDA TÜRKİYE NEREDE?
Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği (ILGA) Avrupa’nın yıllık Gökkuşağı Haritası ve Endeksi 12 Mayıs 2022 tarihinde yayınlandı. ILGA Avrupa’nın yıllık kıyaslama aracı olan Gökkuşağı Haritası ve Endeksi 2009 yılından itibaren Avrupa’daki LGBTİ+’ların yasal ve politik durumunu ortaya koymak amacıyla üretiliyor.
Gökkuşağı Haritası ve İndeksi hazırlanırken 49 Avrupa ülkesi, ağır insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık anlamına gelen yüzde 0 ile, insan haklarına saygı ve tam eşitlik anlamına gelen yüzde 100 arasındaki ölçekte belirli başlıklar altında değerlendiriliyor.
Raporda bu başlıklar şu şeklide ifade ediliyor: “LGBTİ+’ların insan haklarını doğrudan etkileyen yasa ve politikalara göre ülkeleri 7 kategoride sıralıyoruz: Eşitlik ve ayrımcılık yapmama, aile, nefret suçu ve nefret söylemi, yasal cinsiyet tanıma, interseks vücut bütünlüğü, sivil toplum alanı ve sığınma.”

Yayınlanan sıralamaya göre 2022 yılında Malta yüzde 92’lin bir puanla Gökkuşağı Avrupa Haritası’nda yedinci yıl üst üste birinci sırada yer almaya devam etti.
Danimarka ise 74 puanla yedi sıralık bir yükselişle ikinci sırada yer aldı. Bu artışın ise nefret suçu ve eşit muamele yasalarında yapılan değişikliklerin sağladığı ifade edildi.
Üçüncü sırada ise yüzde 72 ile Belçika yer aldı.
TÜRKİYE LGBTİ+ HAKLARINI KORUMADA SONDAN İKİNCİ ÜLKE
Sıralamanın diğer ucundaki üç ülke ise son iki yıldır olduğu gibi yüzde 2 ile Azerbaycan, yüzde 4 ile Türkiye ve yüzde 8 ile Ermenistan oldu.
Sıralamada Danimarka, İzlanda, Fransa, Yunanistan ve Letonya en büyük sıçramaları yapan ülkeler olarak gösterildi. Özellikle İzlanda ILGA-Avrupa’nın yeni kategorisi olan “interseks vücut bütünlüğü” konusunda da puan aldı. Diğer yandan İzlanda’da çocuk yasası, trans ebeveynliği tanıyan bir adım olarak ebeveynler için cinsiyetten bağımsız kayıtlara izin verecek şekilde değiştirdi. 2021 yılında 14’üncü sırada yer alan İzlanda bu yıl 9’uncu sıraya yükseldi.

