Brezilya’da iki kişinin ölümüne neden olan oropouche virüsü, endişe yaratmaya devam ediyor. Karayipler’de başlayan ve Avrupa’ya sıçrayan bu virüs, insanlara tatarcık veya sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşıyor. Peki, oropouche virüsü nedir, nasıl bulaşır ve korunma yolları nelerdir?
Oropouche virüsü, insanlara genellikle tatarcık adı verilen küçük sineklerin veya sivrisineklerin ısırıkları yoluyla bulaşır. Virüs bulaştıktan sonra kişinin belirtileri dört ila sekiz gün arasında, bazen de 3-12 gün arasında ortaya çıkabilir.
Oropouche virüsü enfeksiyonu, genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, eklem sertliği, ağrı, titreme ve bulantı-kusma gibi belirtilerle seyreder. Bu belirtiler beş ila yedi gün arasında devam edebilir.
Brezilya’da, oropouche virüsü nedeniyle iki kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmiştir. Ancak bu vakalar dışında ölüm oranlarıyla ilgili daha fazla veri bulunmamaktadır.
OROPOUCHE VİRÜSÜ BULAŞICI MI?
Araştırmalara göre, oropouche virüsünün insandan insana bulaşma özelliği henüz tespit edilmemiştir. Virüs, şu ana kadar yalnızca vektörler aracılığıyla, yani tatarcık ve sivrisinekler yoluyla yayılmaktadır.
Oropouche virüsü salgını ilk olarak 27 Mayıs 2024 tarihinde Küba Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından rapor edilmiştir. Karayipler’de yayılan bu virüs, kısa süre içinde Amerika Kıtası’na ve ardından Avrupa’ya da yayılmıştır.
OROPOUCHE VİRÜSÜ TÜRKİYE’YE GELDİ Mİ?
Türkiye Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar oropouche virüsünün ülkemizde görüldüğüne dair bir bilgilendirme yapmamıştır.
Oropouche virüsü için henüz spesifik bir antiviral tedavi veya aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle, korunma yöntemleri büyük önem taşımaktadır.
OROPOUCHE VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI
Oropouche virüsünden korunmak için tatarcık ve sivrisinek ısırıklarından korunmak gereklidir. Böcek kovucu cihazlar kullanmak, böcek kovucu ilaçla işlem görmüş giysiler giymek ve sivrisinek kovucular kullanmak, tatarcık ısırıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Virüsün yayılma riski ve korunma yöntemleri konusunda halkın bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.