Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de çeşitli illerde hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsünün bulaşıcılığını önlemek amacıyla Muğla’da hayvan pazarlarını kapatma kararı aldı.
Türkiye’de çeşitli illerde hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsü tespit edilmesi sonucu, Tarım ve Orman Bakanlığı hastalığın bulaşıcılığını önlemek amacıyla harekete geçti.
Muğla’da bulaşığı önlemek amacıyla hayvan pazarları kapatılırken, SAT-2 tipi şap virüsüne karşı çalışmalara da başlandığı belirtildi.

Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Türkiye’nin farklı illerindeki hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsü tespit edildi. Virüs nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçerek hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler alınıyor. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Ayrıca ülke genelindeki hayvan pazarları da kapatıldı. SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı istikametinde, tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi. Muğla’da şu an için şap hastalığı görülmedi ancak bulaşığı önlemek amacıyla kapatma kararı alınarak çalışmalar başlatıldı” denildi.
ŞAP VİRÜSÜ NEDİR?
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon olarak tanımlanırken, hastalığın bulaşma oranı yüksek olduğu ve hassas hayvan topluluklarında yüzde 100’e kadar ulaşabildiği ifade ediliyor.
Habertürk’te yer alan haberde hastalık şu şekilde açıklanıyor: “Hastalığın etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yer alan şap virusudur. Virusun O, A, C , SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. (O) serotipinin II, A serotipinin 32, C serotipinin 5, SAT I serotipinin I, SAT 2 serotipinin 3, SAT 3 serotipinin 4 , ASIA I serotipinin ise I alt tipi vardır. Serotipler arasında çapraz bağışıklık görülmemesi hastalıkla mücadeleyi güçleştirmektedir.
Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC’de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.”
