Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü tarafından Muğla için 3 Haziran’dan 5 Haziran’a kadar sıcak hava nedeniyle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli olunması yönünde uyarı yapıldı.
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, Haziran ayının ilk haftası için hava sıcaklığının mevsim normallerinin 6-10 derece üstünde beklendiğini, yaşlılar ile çocukların dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Yapılan uyarıda şu sözlere yer verildi:
“Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; geçen hafta boyunca bölgemizi etkileyen yağışlı ve serin havanın bölgemizi terk ederek, yerini sıcak ve yağışsız bir havaya bırakacağı tahmin edilmektedir.”
Muğla’da sıcaklıkların hafta sonu mevsim normalleri civarında seyrederken, hafta başından itibaren artarak, hafta ortasına kadar 6 ila 10 derece mevsim normalleri üzerine çıkması beklendiğini belirtildi.
Ayrıca yapılan uyarıda şu sözlere yer verildi:
“Önümüzdeki günlerde Muğla’da beklenen en yüksek sıcaklıkların 34-38 derece aralıklarında olacağı tahmin edilmektedir. Yüksek seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları hususunda dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir”
GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde güneş çarpmasından korunma yöntemleri şu şekilde sıralanıyor:
GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?
Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.
Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.
BELİRTİLERİ
Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder.
- Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
- Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
- Kalp atışları düzensizdir.
- Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.
NASIL KORUNMALI?
Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir.
- Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
- Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.
- İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.
- İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.
- Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.