Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi öncesinde adaylardan samimiyet beklediklerini dile getiren bir açıklama yaptı ve “Bizler Marmaris’i savunurken yoktunuz ve sizin olmadığınızı hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.
Muğla’nın Marmaris ilçesi Kemeraltı Mahallesi’nde bulunan belediye binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmış, alan kullanım bedeli ödenmek şartıyla bina yaptırılması için 25 yıllığına ihale edilmişti. Marmaris Kent Konseyi ise alanda yapılmak istenen projeyi, belediyenin görev süresinin bitmesine üç ay kala kamu mülkünün 25 yıllığına kiraya verildiği gerekçesiyle eleştirmiş ve etik olmadığını söylemişti.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Cumhur İttifakı Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı ise 7 Mart 2024’te projeye karşı AK Parti meclis üyelerinin dava açtığını ve yürütmeyi durdurma kararı verildiğini açıkladı.
Bunun üzerine Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi yıkılan belediye binası önünde dün (9 Mart) bir araya gelerek 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için Marmaris’ten aday olan siyasilere yönelik eleştirilerini dile getirdikleri basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi adına Halime Şaman okudu.
SAMİMİYET ARIYORUZ, SADECE SAMİMİYET!
Şaman, “Samimiyet arıyoruz, sadece samimiyet! Çünkü yaşadıklarımız siyasetin çıkarlarına alet edilemeyecek kadar sahici ve yakıcı. Uzun süreden beri Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Marmaris Kent Konseyi olarak zorlu bir mücadelenin içerisindeyiz” sözlerine yer verdi.
Bu mücadeleyi hem kendi gelecekleri hem de kentin hakları ile doğası için verdiklerini söyleyen Şaman, “Doğamız, yaşam alanlarımız yağmalanmaya çalışıldığında yaşadıklarımız çok gerçek ve ödediğimiz bedel de çok büyüktü” dedi.
“ÇEVRE KELİMESİNİ DİLİNE PELESENK EDİP, HALKIN AKLIYLA DALGA GEÇEN PROPAGANDA YÖNTEMLERİNE MALZEME EDENLERE BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR”
Açıklamada, yerel seçimler öncesinde “çevre” üzerinden siyaset yapıldığının gözlemlendiği dile getirildi ve bu duruma ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
- “Şimdi çevre kelimesini diline pelesenk edip, siyasetin çıkarcı oyunlarına, halkın aklıyla dalga geçen propaganda yöntemlerine malzeme edenlere, kendisine başarı öyküsü, bir zafer çıkartmaya çalışanlara bir çift sözümüz var:
- Sinpaş, Milli Parkı katlederken,
- MUÇEV Marina Karacasöğüt Koyu’na çökerken,
- Hisarönü’nde 142 parselde, sulak alana beton dökülürken,
- Hemen yanında aynı yapıya sahip sulak alan, güya belediyenin piknik yeri olarak Sinpaş’ın molozları ile doldurulurken,
- Hepimizin malı prestij projeleri maskesiyle arpalığa dönüştürüldüğünde neredeydiniz?
- Bizler gündüz güneşin alnında, gece ayazda Sinpaş nöbetindeyken,
- Sinpaş’ın milli parkta dinamit patlatmasına ses çıkarmayanlar gölge için milli parkta tente açtığımız gerekçesi ile gözaltına alındığımızda,
- Şimdi siyasi arenada boy gösterenler, peki siz neredeydiniz?
- Hisarönü’nde belediyenin talan ettiği sulak alanla ilgili ağzınızı açıp tek kelime ettiniz mi?”
Açıklamada Sinpaş/Kızılbük otel ve devremülk projesine vurgu yapılarak “Sinpaş konusu sorulduğunda geçmiş zaman hikayesinden bahseder gibi ‘ben olsaydım yaptırmazdım’ diyenler, bırakın masal okumayı! Oradaki yıkım hala, şu anda bile devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü, 7 Mart 2024’te sosyal medyadan gelen soruları yanıtladığı bir videoda “Önceki dönemde belediye başkanı olsaydınız Sinpaş’a karşı tavrınız ne olurdu?” sorusuna yanıt vermişti.
Ünlü, “Sinpaş’ı yaptırmazdım. Çünkü, İçmeler’e, Marmaris’e aslında çok büyük bir yük getiren ve birçok sorunu beraberinde getiren bir yapı örneği Sinpaş. Binin üzerinde konuttan bahsediliyor. Bu demektir ki; yaklaşık 5 bin nüfusu olan İçmeler’e bir o kadar daha nüfus yükü bindirmek demektir. Bu beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bu bölgenin temiz suyu, pis suyu, çöpü, otoparkı, trafiği, eğitimi ve sağlığı nasıl olacak? Bunların hepsinin çözülmesi gerekiyor. O yüzden bunun başında aslında iyi planlanıp belki de yapılmaması gerekiyordu. O yüzden Sinpaş’la ilgili tavrımız bu olurdu diye düşünüyorum” demişti.
“ÇED’İ TELEFONLA DURDURABİLME GÜCÜNÜZ VARDIYSA NEDEN KULLANMADINIZ?”
Açıklamanın devamında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun telefonla durdurulma imkanı varsa başka projeler için neden yapılmadığını soran Şaman, şu sözlere yer verdi:
“Eğer mermer ocağının ÇED’ini telefonla durdurabilme gücünüz vardıysa Milli Park için Sinpaş’ta; MUÇEV için Karacasöğüt’te, Marmaris Körfezi için Albatros’ta; Hisarönü 142 parselde bu gücü neden kullanmadınız?”
Cumhur İttifakı Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı 23 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Marmaris’te Datça Agrega Beton Turizm Ticaret Sanayi İnşaat Mermer İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen ve ÇED sürecine başvur yapılan mermer ocağı projesi için şu açıklamayı yapmıştı:
“Bugün sabah itibariyle ben de sizler gibi Marmaris’imizde bir şirketin mermer ocağı ruhsatı almak için ÇED raporuna başvurduğunu öğrendim. Hemen Sayın Valimiz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımıza hassasiyetimizi ve kabullenmeyeceğimizi bildirdim. Bu ÇED raporunun olumsuz çıkacağının ve RED edileceğinin geri dönüşünü de biraz önce aldım yetkililerden. Hiç merak etmeyin. Her şey GÜVENDE. Sen, Ben, Biz; ÇEVRECİYİZ.”
Projeyi yapmak isteyen Datça Agrega A.Ş. ise Sinpaş/Kızılbük otel ve devremülk projesinin inşaat alanında yer alan ve tepkilere yol açan beton santralini kurmuştu. Deniz kıyısındaki beton santrali için Muğla Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından şirkete 7 Mayıs 2021 tarihinde eşik değerin atından kaldığı gerekçesiyle ÇED’den muaf kararı verilmişti.
“MARMARİS’İ SAVUNURKEN YOKTUNUZ, HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ”
Yurttaşlar şimdi ne yapılacağının açıklamasını istediklerini belirterek, “Bugün için hangi sözü kuruyorsunuz? Engelleyeceğim ve Milli Parkı koruyacağım diyor musunuz? Yaşadıklarımız, ödediğimiz bedel çok gerçek. Artık samimiyetsiz davranışlara, söylemlere karnımız tok” dedi.
Bunların yanı sıra, “Belediye binasına dava açıp, MUÇEV Marina’nın avukatı olarak karşımıza çıkanlar! İkiyüzlülüklerden yorulduk artık” sözlerine yer verildi.
Serkan Yazıcıoğlu sosyal medya hesabında yaptığı duyuruda 7 Mart 2024 tarihinde Marmaris Belediyesi’nin yıkılan binasının yerinin kiralanmasına ilişkin AK Parti belediye meclis üyelerinin dava açtıklarını ve yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını ifade etti. Dava dosyasında davacıların avukatı Ayşegül Mungan’ın ise aynı zamanda MUÇEV A.Ş’nin avukatı olduğu ortaya çıktı.
Marmarisli yurttaşlar Karacasöğüt Koyu’nda Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin (MUÇEV) tarafından yapılmak istenen “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” projesine karşı 2020 yılından bu yana devam eden hukuki süreci başlatmıştı.
Koyda arkeolojik buluntuların tespit edilmesine ve projenin biyoçeşitliliğe vereceği zarar raporlarla ortaya koyulmasına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projeye ÇED olumlu kararı verilmişti.
“EMEK VERMEDİĞİNİZ MÜCADELELERİN SAHİBİ GİBİ HALKIN AKLIYLA OYNAMANIZA İZİN VERMİYORUZ”
Açıklamada son olarak alanların emekle kazanıldığını belirterek, “Emek vermediğiniz mücadelelerin sahibi gibi halkın aklıyla oynamanıza izin vermiyoruz. Siyaset hakla birlikte, mücadele alanlarında yapılır. Bizler Marmaris’i savunurken yoktunuz ve sizin olmadığınızı hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.