Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde, nesli tehlike altında olan ve koruma altında olan karakulak popülasyonunun bir üyesi ölü bulundu.
Muğla’nın Kavaklıdere İlçesine bağlı Nebiler Köyü’ndeki Çıtlıkdağı mevkisinde, yaşam alanları giderek daralan ve koruma altına alınan bir karakulak ölü bulundu.
Karakulağın ölüm sebebinin henüz bilinmediği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğretim Üyesi ve karakulak araştırmacısı Yasin İlemin, “Hayvan bir karakulak (Caracal caracal), bölgede üzerinde araştırma yapıyoruz. O bölgede çok az kalmıştı. Ölüm nedenini anlamak için otopsi yapılması gerekiyor” dedi.
Çoğunlukla Marmaris’te Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yaşamlarını sürdüren karakulaklar, 2021 ve 2022 yılındaki orman yangınlarından olumsuz etkilermiş ve yaşam alanları daha da daralmıştı.
KARAKULAKLAR KİMDİR, NASIL TANINIR?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) dijital popüler bilim yayını Bilim Genç’te karakulaklara ilişkin şu bilgiler yer alıyor:
“Günümüzdeyse kedi ailesinden vaşaklar, yaban kedileri, saz kedisi ve karakulak gibi türler, soyları tehdit altında olsa da hâlen Türkiye’de yaşıyor. Karakulak ise “çöl vaşağı” olarak bilinse de vaşak değildir.
Karakulakların sırt kısımları kırmızımsı kahverengi; boyun, karın ve bacaklarının iç kısmıysa beyaz renktedir. Ağızlarının kenarlarında geniş siyah bir benek bulunur. Gözlerinden burunlarına kadar siyah bir çizgi uzanır. Gözlerinin çevresi beyaz renktedir. Kulakları vaşaklarınkine benzer şekilde yukarı doğru uzayan yapıdadır. Kulaklarının ucunda siyah püsküle benzeyen tüyler bulunur. Bacakları hayli uzundur.
Dünyada Afrika, Orta Asya ve Güneybatı Asya çevresinde yaşar. Türkiye’de ise Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Trakya dışında her bölgede görülebilirler. Ancak son zamanlarda yalnızca Toroslar’da görüldüklerine dair kayıtlar var.”
AVLANILMASI KESİNLİKLE YASAK
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Türk Tarım Orman Dergisi’nde ise şu bilgiler yer alıyor:
“Çiftleşme ve yavru büyütme dönemleri dışında yalnız yaşayan karakulakların iki cinsiyeti de alan korumacıdır ve bu konuda oldukça ısrarcıdırlar. Erkeklerin yaşam alanı 98-352 kilometrekare, dişilerinki ise 2-112 kilometrekare arasındadır. Genelde gececil olmalarına rağmen insan baskısı olmayan bölgelerde gündüz de görülebilirler. Karakulaklar kolayca evcilleştirilebilir. Zaman zaman bir evcil hayvan izlenimi verir. İnsanlarla birlikte yaşamaya kolayca adapte olurlar. Doğada düşük yoğunlukta bulunmaları ve iyi gizlenmeleri sebebi ile vahşi yaşamda görülmeleri çok zordur. Ülkemizde sayıları çok az olmakla birlikte, avlanılması kesinlikle yasaktır.”