Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimler nedeniyle Eylül ayına ertelenen Tüzük Kurultayı için hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak parti kulislerinde kurultayın ertelenebileceği iddiaları konuşulmaya başlandı.
Tüzük Kurultayı’nın 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanırken, parti örgütlerinden gelen talepler doğrultusunda ertelenme veya dar kapsamlı bir tüzük değişikliği yapılması gündeme gelebilir.
KURULTAYIN HAZIRLIKLARI VE TARTIŞMALAR
CHP, Tüzük Kurultayı’nın Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de Sivas’ta başlayıp, partinin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’de Ankara’da devam etmesi için hazırlıklarına devam ediyor. Ancak parti örgütlerinden kurultayın ertelenmesi veya yapılmaması yönünde talepler gelmeye devam ediyor.
BBC Türkçe’ye konuşan bir parti yöneticisi, “Planlandığı tarihte mutlaka tüzük konuşacağız. Ama kapsamı ne olacak? Yetkili kurullarımız ve örgütlerimizle konuşup karar verilecek” dedi.
CHP, 25-26 Kasım 2023 tarihlerinde yapılması planlanan Tüzük Kurultayı’nı 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle Eylül ayına ertelemişti. CHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’nin koordinasyonunda yürütülen tüzük çalışmalarında, parti örgütlerinden, eski ve mevcut milletvekillerinden, önceki dönem parti yöneticilerinden ve akademisyenlerden öneriler toplanmaya devam ediliyor.

ÖRGÜTLERİN TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ ÇEKİNCELERİ
Parti örgütlerinin tüzük kurultayına sıcak bakmadığı ve tüzük kurultayının zamanlaması konusunda çekinceler dile getirdiği belirtiliyor. Bir parti yöneticisi, “31 Mart yerel seçimlerinde büyük başarı sağladık. İktidara ilk kez bu kadar yakınız. Durum böyleyken, örgütlerimizde, delegelerimiz arasında, ‘Bu kadar başarılı olduğumuz bir dönemde tüzük değişikliği üzerinden iç tartışmaların ön plana çıkması partiyi geriye götürür’ görüşünde olanlar var” dedi.
Tüzük değişikliği ile ilgili dile getirilen bir diğer endişe ise özellikle önseçim, delege sistemi ve üyelik sistemi gibi kritik düzenlemelerin delegeden vize alamama ihtimali. Parti kaynakları, örgütün talep ve önerilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Bir başka görüş ise mevcut tüzük ile de parti içi demokrasinin işletilebileceği yönünde.
KURULTAYIN KAPSAMI VE KARAR SÜRECİ
Tüzük kurultayıyla ilgili planlanan programda şimdilik bir değişiklik olmadığını belirten CHP kaynakları, nihai kararın parti yetkili organları ve örgütün vereceğini ifade ediyorlar. Bir parti yöneticisi, “Biz planlandığı tarihte mutlaka tüzük konuşacağız. Ama kapsamı ne olur, dar kapsamlı bir tadilat mı yoksa geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği mi olacak? Buna yetkili kurullarımız ve örgütlerimizle konuşup karar verilecek” dedi.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.