Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Suat Özcan, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Deprem kuşağında olmamıza rağmen tedbirlerin yetersizliğini maalesef çok pahalıya ödedik” diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerde şu anki verilere göre 44 bin 374 yurttaş yaşamını yitirdi.
Özcan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle Osmaniye’ye hareket ettiklerini belirterek, “Deprem kuşağında olmamıza rağmen tedbirlerin yetersizliğini maalesef çok pahalıya ödedik. Gelen yardımların sağlıklı bir şekilde dağıtılması hususunda üzerimize düşenleri yapmaya gayret ettik. Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay illerimizin diğer illere göre bu afetten daha çok yara aldığını gördüm” ifadelerini kullandı.
“BU AFET ANTAKYA VE DEFNE İLÇELERİMİZİ HARİTADAN SİLMİŞTİR”
Görevlendirilmesinin ikinci durağının Hatay olduğunu söyleyen Özcan, 15 Şubat ile 18 Şubat 2023 tarihlerinde Hatay ilinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel koordinatörlüğünde milletvekilleri Serkan Topal ve Zeynel Emre ile birlikte Hatay’ın Samandağ, Dörtyol, Defne, Antakya, Arsuz ve Belen ilçelerindeki zarar ve kayıpları yerinde gördüklerini belirtti.
Hatay’ın bu depremden çok zarar gördüğünü belirten Özcan, “17 Şubat itibariyle 21 bin can kaybı ile en çok zayiatımız maalesef bu ilimizde olmuştur. Bu afet deyim yerindeyse Antakya ve Defne ilçelerimizi haritadan silmiştir. Allah’tan böyle acıyı bir daha göstermemesini diliyorum. Hatay ilimizde yaraların sarılması bir hayli zaman alacaktır diye düşünüyorum” dedi.
“TÜM KURUM VE KURULUŞLAR NİÇİN, YETERLİ VE HIZLI ŞEKİLDE HAREKETE GEÇEMEDİ?”
Bu felaketten siyasi bir çıkar ya da rant beklemek gayesiyle hareket etmediğini dile getiren Özcan, “Geleceğe ışık tutması ve tedbir almak gayesiyle gördüğüm tüm eksiklikleri ilgili bakanlıklara (İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Hazine ve Maliye, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim) sordum ve sormaya da devam edeceğim” diye konuştu.
Sorulara cevaplar geldikçe kamuoyu ile paylaşacağını açıklayan Özcan, “Sorduğum sorulardan birkaç tanesi herkesin dile getirmeye çalıştığı deprem vergisi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın örgütlenmesi ve depremzedelerin başka illere nakli gibi birçok hususlardır” ifadesini kullandı.
Özcan, son olarak, “Depremin diğer bir deyişle felaketin olduğu dakikadan itibaren sorumlu tüm kurum ve kuruluşlar niçin yeterli ve hızlı harekete geçmedi?” diye sordu.