CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Genel Kurulu’nda EYT yasası görüşülürken söz alarak, “EYT’de eksik kalanları biz tamamlayacağız” diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası görüşülürken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, söz alarak konuşma yaptı.
Girgin, “EYT sorununun bütün emeklilik sistemini hakkaniyetli bir yapıya dönüştürecek şekilde çözümü ilk seçimden sonra Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında olacaktır. EYT’de eksik kalanları biz tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
“İKTİDARIN ARKASINDA MAĞDUR BIRAKMADAN BU İŞİ ÇÖZME YETİSİ YOK”
EYT teklifinin nihayet Meclis’ten eksikleriyle birlikte geçtiğini belirten Girgin, “Yasa ile yaş şartı kalktı, kademeli prim şartı devam ediyor. Oysa Sayın Bakan ‘1999 öncesi haklar tamamen iade edilecek’ demişti. Ayrıca 2000 sonrası için adil bir kademeli geçiş yok, emekliler için intibak yok, norm birliği yok, çırak ve stajın sigorta başlangıç tarihi sayılması yok, 1999 depremi mağdurları yok, emekli aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi yok, aylıkların bağlanmasında refah payı verilmesi yok; kısacası, iktidarın arkasında mağdur bırakmadan bu işi çözme yetisi de yok” diye konuştu.
“BİR GÜN FARKLA 17 YILLIK ADALETSİZLİK ORTAYA ÇIKIYOR”
EYT düzenlemesi ile 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanların, kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş koşuluna tabi olmaya devam edeceğini belirten Girgin, “Bir yanda 20 ve 25 yıl çalışarak emekli olanlar öte yanda bir gün, bir hafta, bir ay veya bir yıl farkla işe girip 40 veya 42 yıl çalışmak zorunda olanlar. Böylece bir gün farkla 17 yıllık adaletsizlik ortaya çıkıyor. Demokratik, sosyal bir hukuk devletinde bir gün, bir ay veya birkaç yıl arayla bir hakka erişim on yedi yıl fark yaratamaz. 2000 sonrası için kademeli geçiş sistemi getirilmelidir” açıklaması yaptı.
Emeklilik aylık artışlarında enflasyonun yanında büyümenin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Girgin, “Öte yandan, ‘aynı koşullarda prim yatırıp ve çalışıp farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilmeli ve intibak düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır. Aylık bağlama oranları eski düzeylerine çekilmeli, emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücret olmalı, emekli aylık artışlarında enflasyonun yanında, büyüme de mutlaka dikkate alınmalıdır; aksi hâlde, emekli yoksulluğunun büyümesi kaçınılmaz’ şeklindeki önergelerimiz komisyonda AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden milletvekillerinin oylarıyla reddedildi” hatırlatmasını yaptı.
“4-C’LİLERİN VE GEÇİCİ İŞÇİLERİN ZORUNLU EMEKLİLİK UYGULAMASINA SON VERİLSİN”
Meclis’ten geçen EYT kanunundaki zorunlu emekliliğe dair kanun maddesine özelleştirme mağdurlarının itirazı olduğunu açıklayan Girgin, “Termik santraller ve kömür ocakları gibi özelleştirilen diğer kurumlardan 4/C’ye ve oradan da çakma 4/B statüsüne geçirilenler zorunlu emekliliğe tabi tutulmaya devam ediyor. Ayrıca, 2007 yılında çıkartılan 5620 sayılı Kanun’la geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşme personel kadrolarına geçirilmesi aşamasında altı aylık hizmeti olmaması sebebiyle sürekli işçi kadrosuna geçemeyen 600 işçimiz de zorunlu emekliliğe tabi tutulmaktadır. Zorunlu emeklilik hem iş barışını bozmakta hem de yıllarca emek vermiş nitelikli personelin kaybına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Girgin, son olarak, “4/C’den 4/B statüsüne geçenlerin ve kamudaki geçici işçilerin zorunlu emekli edilmesi uygulamasına acilen son verilmelidir” çağrısı yaptı.