CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Mahallesi’nde yapılması planlanan Sarpege Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu. Derici, “Projeye ilişkin valilik, yerel yönetimler ve STK’lardan ön görüş alınmış mıdır? Alınması planlanmakta mıdır?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Mahallesi’nde yapılması planlanan Sarpege Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Projenin çevreye ve yerel halka etkileri konusunda kamuoyunu bilgilendirme süreçlerindeki eksiklikler, şeffaflık ihlalleri ve bölgede yaşayan yurttaşların yeterince bilgilendirilmemesi ile onların görüşlerinin alınmasında usulsüzlük yaşanmasına dikkat çeken Derici, Meclis’e Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Derici verdiği önergede, 29 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine göre, yatırım projelerinin çevresel etkilerinin kamuoyuna açıklanması ve projeden etkilenecek yurttaşların görüşlerinin alınması zorunlu olmasına rağmen, Sarpege RES projesi için düzenlenen halk bilgilendirme toplantısında, yurttaşların birçok talebinin karşılanmadığını ve ÇED yönetmeliğindeki yasal gerekliliklere aykırı hareket edildiğini belirtti.
Derici, Bakanlık’tan bu sorulara yanıt beklediklerini ve Mazı’da yaşayan yurttaşların endişelerinin dikkate alınarak sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Derici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Toplantıya katılmayan köylüler, toplantıyı düzenleyen memurlardan toplantı tutanağını görmek istediklerini ve bir kopyasını almak istediklerini belirtmişler ancak ilgili memurların bu talebi karşılamadıkları bilgisine ulaşılmaktadır. “Paydaş Katılım Planı” kapsamında bilgilerin şeffaflık ilkesi niteliğinde paylaşılacağı maddeler arasında bulunmasına rağmen paylaşılmamasının gerekçesi nedir?
2- “Paydaşlara görüş ve endişelerini dile getirme fırsatı verilmesi ve bu bildirimlerin mümkün olduğu oranda proje faaliyetleriyle ilgili kararlara yansıtılması” maddesi gereğince bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hassasiyetleri ve yaşam koşullarındaki endişelerini iletmelerine rağmen yüklenici firmanın bu hassasiyetlere uymaması ve projede yer alan maddeyi uygulamamasının gerekçesi nedir?
3- Toplantının zamanlaması ve göstermelik olmasından kaynaklı endişeli olan Mazı köylülerinin projeye ilişkin şikayetleri gösterilmeyen tutanaklarda kayıt altına alınmış mıdır? “Paydaş Katılım Planı” dördüncü maddesi gereği çözüme kavuşturulacak mıdır?
4- Projeye ilişkin valilik, yerel yönetimler ve STK’lardan ön görüş alınmış mıdır? Alınması planlanmakta mıdır?
5- G Enerji isimli firmanın lisansının 2025 yılında biteceği bilgisi doğru mudur? Bu bilgi doğru ise firma projeyi nasıl üstlenecektir?