CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye’de çiftçi sayısının son 5 yılda yüzde 26, son 10 yılda yüzde 53 azaldığını ifade ederek, TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye’de çiftçi sayısının son 5 yılda yüzde 26, son 10 yılda yüzde 53 azaldığını belirterek, çiftçi sayısının son yıllarda aşırı bir şekilde düşmesinin nedenlerinin araştırılması, sorunların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
“ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINI TERK ETMESİ, ULUSAL GÜVENLİK SORUNUDUR”
Alban, çifçilerin toprağını terk etmesinin bir ulusal güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Ürettiğinin, emeğinin karşılığını alamayan çiftçimiz toprağını terk ediyor. Çiftçimiz ekip, üretmezse asıl kriz o zaman başlar ve bu kriz bitmez. Çiftçinin toprağını terk etmesi, ulusal güvenlik sorunudur” ifadelerini kullandı.
“ÜRÜNLER TOPRAKTA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMEK ZORUNDA BIRAKILMIŞTIR”
İktidarın yanlış politikaları sebebiyle, ürünlerin toprakta çürümeye bırakıldığını söyleyen Alban, “Türk lirasının ABD Doları ve Avro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybı yaşamasıyla çiftçi için kritik öneme sahip gübre ve ilaç fiyatlarına da büyük oranda zam gelmiştir. Aynı zamanda emeğinin karşılığını alamadığı gerekçesiyle çiftçilerimiz, ürettikleri ürünleri satamamakta, siyasi iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle ürünler toprakta çürümeye terk edilmek zorunda bırakılmıştır” dedi.

“AKP İKTİDARI HER İLDE OLDUĞU GİBİ MUĞLA’DA DA ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMÜŞTÜR”
Alban, nüfusu bir milyonu aşan Muğla’da, 27 bin çiftçinin kayıtlı olduğunu belirterek, “Muğla gibi yaz aylarında nüfusu 2-3 katına çıkan bir kent için, çiftçi kayıt sisteminde mevcut çiftçi sayısı çok azdır. Yıldan yıla bir düşüş var. Muğla turizmin yanında aynı zamanda bir tarım kentidir. AKP iktidarı her ilde olduğu gibi Muğla’da da çiftçiyi küstürmüştür” ifadelerine yer verdi.
“ÇİFTÇİMİZ DESTEKLENMELİDİR”
TBMM’ye araştırma önergesini sunan Alban, şu ifadelere yer verdi:
“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri de kayıtlı çiftçi sayısının son yıllarda giderek düştüğünü ortaya çıkarmıştır. 2011 yılında 1 milyon 122 bin olan çiftçi sayısı 2021 yılının eylül ayında 530 bine kadar düşmüştür. Bu da son 10 yıla çiftçi sayısının yüzde 53 azaldığını göstermektedir.
Hayvancılık ve tarımsal ürünlerin, üretim ve çeşitliliğinin giderek azaldığı ülkemizde, tarım sektörünün daha güçlü bir şekilde verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi için çiftçimiz desteklenmelidir. Ulusal güvenlik meselesi olarak görülmesi ve bu doğrultuda stratejik politikaların üretilmesini gerektiren tarımda ülkemizin sahip olduğu kaynaklar güçlendirilmelidir.”