Bangladeş’te günlerdir devam eden şiddetli protestolar sonucunda Başbakan Şeyh Hasina, binlerce protestocunun resmi konutuna girmesinin ardından istifa etti. Ülkede yaşanan gerginlik ve çatışmalar, istifanın ardından da devam ediyor.
Bangladeş‘te kamuda kontenjan sistemine karşı başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemler, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasıyla sonuçlandı. Pazartesi günü yerel medyaya yansıyan haberlere göre, 15 yıllık iktidarı son bulan Başbakan, istifasının ardından ülkeyi terk etti. Medyaya konuşma yetkisi olmayan askeri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, haberi doğruladı.
Protestoların Seyri
Haziran ayının sonunda, kamuda kontenjan sistemini sona erdirmeyi amaçlayan öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde başlatılan protestolar, Dhaka Üniversitesi’nde göstericiler ile polis ve hükümet yanlısı aktivistler arasında çatışmaların ardından şiddetlendi. Bangladeş yetkililerinin açıklamalarına göre, pazar günü eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmada yaklaşık 100 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı. Protestoların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 300 olarak tahmin ediliyor.
Başbakan’ın Tepkisi ve Sonuçları
Başbakan Hasina, protestolar sırasında yaptığı açıklamada, protestoya katılanların artık ‘öğrenci’ olarak görülmeyeceğini, hepsine birer ‘suçlu’ muamelesi yapılacağını ve “halkın demir elleriyle” protestoculara karşılık verileceğini söyledi. Hasina’nın bu sözleri, protestocuların istifa çağrılarını tetikledi.
İktidardaki Avami Birliği (Awami League) partisinin yetkilileri, protestocuların arkasında muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin (Bangladesh Nationalist Party – BNP) ve yasaklı Cemaat-i İslami hareketinin olabileceğini düşünüyor.
Hükümet, sokak olaylarının önünü alabilmek için pazar gününden çarşamba gününe kadar üç günlük tatil ilan etti. Ayrıca Facebook ve WhatsApp dahil tüm sosyal medya platformlarına erişim kısıtlanırken, mobil internet ağı askıya alındı.
Ordu ve Geçiş Hükümeti
Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa ettiğini duyurdu. Hint basınında, Hasina’nın konutundan ayrılarak helikopterle Hindistan’a indiği yönünde haberler yer aldı. Bangladeş ordusu, ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.
Waker-Uz-Zaman, şiddet olaylarının durulması halinde “sıkıyönetime gerek kalmayacağını” belirtti. Ayrıca, şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin soruşturulacağını taahhüt etti.
Protestolar ve Gelecek
Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı sonrası temmuz ortasında başlayan protestolar, hükümetin kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle bir süre durulmuştu. Ancak hükümetin Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir’i yasaklaması üzerine protestolar yeniden alevlendi.
Son günlerde yaşanan şiddet olaylarında 100’den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle birlikte, protestoların seyrini ve Bangladeş’in geleceğini belirleyecek olan geçiş hükümetinin nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.