Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe ve Yatağan ilçesinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikasıyla mücadele eden Deştinlilerle buluştu. Aras, “Hükümetle görüşeceğiz. Buraya çimento fabrikası yaptırmayacağız” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin mahallelerinin ortak sınırında kurulmak istenen entegre çimento fabrikasıyla mücadele eden Deştin halkıyla köy okulunda buluştu.
Aras, Termik santral ve çimento fabrikasının doğaya zarar vermesine karşı mücadele eden köylülerin yanlarında olduklarını ve her zaman çevreyi koruyacaklarını belirtti.
Çimento fabrikası davasında Deştin halkının destekçisi olduklarını söyleyen Aras, şu sözleri dile getirdi: “Gerektiğinde eylemsel, gerektiğinde hukuksal her türlü mücadeleyi yapmaya hazırız.”
‘Deştin Çevre Platformu’ üyeleri, Aras’tan çimento fabrikasının 1/5000 ölçekli planların iptal edilmesi için hukuki destek isteyerek, bölgede zeytinyağı üretimi için teşvik talep etti.
“BİZ BU MÜCADELEYLE BÜYÜDÜK; KİMSEDEN DESTEK GÖREMEDİK, SİZDEN DESTEK İSTİYORUZ”
Deştinli Arzu Özdemir, bugüne kadar gerekli desteği göremediklerini, bundan sonrası için ise Aras’ın vereceği destekten emin olduklarını belirterek, “Biz bu mücadelenin içinde büyüdük. Bizim yanımızda olunduğu sürece biz bu fabrikayı gömeceğiz” dedi.
Özdemir, kolluk kuvvetleri ve yetkilileri tarafından her türlü zorluğu yaşadıklarını aktararak, “Çimento fabrikasının bazı binaları yapılmaya başlandı ama bunlar yıkılacak. Sizin de desteğinizle yıkılacak” ifadelerini dile getirdi.
ARAS: “HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ, ÇİMENTO FABRİKASINI DEŞTİN’E YAPTIRMAYACAĞIZ”
Destek talebi karşısında Aras, “Ne gerekiyorsa her şeyi yapacağız. Hem hükümet nezdinde hem yerel yönetimlerimizin yetkileri doğrultusunda her türlü mücadeleyi vereceğiz. Çimento fabrikasını Deştin’e buraya yaptırmayacağız bu konuda çok netiz” sözlerine yer verdi.
Aras, Muğla’nın sermaye tarafından işgal edildiğini söyleyerek, “Sizlerin verdiği mücadeleyi Bodrum Belediye Başkanlığı dönemimden bu yana takip ediyorum. Öncelikle topraklarınıza, tarihinize, geçmişinize, kültürünüze sahip çıktığınız için sizleri kutuluyorum” ifadelerini kullandı.
Bir şeylere ses çıkarmazlarsa, itiraz etmezlerse seslerinin hiç çıkmayacağı zamana geleceklerini belirterek, “Atalarımızın binlerce yıl önce kan dökerek sahip olduğu topraklarda bugün bir işgal altındayız. Köylerimiz, tarlalarımız ve ormanlarımız tehlike altında” dedi.
ARAS: “BURADA YAŞAYAN İNSANLARIN BAŞKA BİR YERE GİDECEKLERİ BİR SEÇENEKLERİ YOK”
Muğla’nın neredeyse yüzde 80’inde maden arama ruhsatı olduğuna değinen Aras, “Ancak, Muğla turizm ve tarım için çok önemli bir kent. Her şeyi her yerde yapamayız” sözlerini dile getirdi ve şu ifadelere yer verdi:
“Çimento fabrikası inşa edilmesi planlanan bölgede sadece bir binayı değil, aynı zamanda bölgedeki doğal kaynakları da tehlikeye atar. Sermaye, burada bugün faaliyet gösterirken yarın başka bir ülkede olabilir. Ancak, burada yaşayan insanların başka bir yere gidecekleri bir seçenekleri yok.”
Çimento fabrikası bölgesinde yaşayan insanların başka yere gidemeyeceklerinin bilinciyle hareket edilmesi gerekildiğini belirten Aras, “Şimdiye kadar verdiğiniz mücadele için teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yanınızda olacağımızı bilmenizi isterim, gerektiğinde eylemde, gerektiğinde hukuki mücadelede” dedi.